!-- Google tag (gtag.js) -->
Етикетка. МЕТРОЛОГІЯ ТА СТАНДАРТИЗАЦІЯ

Етикетка. МЕТРОЛОГІЯ ТА СТАНДАРТИЗАЦІЯ

Повернутись на головну

Оновлення сторінки CTL + F5

Завдання № 7. "ЕТИКЕТКА"

Опис двох зразків етикеток

  1. Продукт виготовлено в Україні (за кодом EAN13 482);
  2. Продукт виготовлено за кордоном ... (не використовувати EAN13 460-469).

Склад завдання:

  1. Етикетка № 1

    Обрати будь-яку етикетку продукту вода бутильована, яка відповідає умовам завдання. Продукт виготовлено в Україні або за кордоном. Привести детальний опис умовних знаків й позначень, які характеризують:

    1. метрологія - склад продукту (приведить приклад запису й аналіз наведеної інформації із посиланням на діючий Нормативний документ);
    2. стандартизація - відповідність ДСТУ або ТУ (наведить назву відповідного Нормативного документу);
    3. сертифікація - розширений опис умовних знаків Сетрифікації продукту (умовні екологічні знаки).

    Завдання підготувати в електронному вигляді у форматі текстового документу. Етикетку й відповідні знаки вставити у графічному форматі (фотографія). - - Приклад № 1

  2. Етикетка № 2

    Будь-яка етикетка іноземного виробника із знаками екологічної безпеки.

    Привести фото етикетки, позначити знаки, привести назву й посилання на відповідну інформацію в мережі Internet - - Приклад № 2

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

Помічені неточності й порушення в інформації на етикетках підвищують бал оцінки.

Приведений порівняльний аналіз інформації на етикетках одного продукту у різних виробників про якість/безпеку - також підвищує бал оцінки.

Аналіз етикетки із знаками сертифікації про безпеку навколишнього середовища - підвищує бал оцінки.

Аналіз етикетки вітчизняного виробника-експортера із знаками сертифікації іноземних держав - підвищує бал оцінки (вітчизняний продукт виготовлений на експорт, який має іноземні знаки сертифікації).

Приклади знаків сертифікації наведено у підручнику Тарасова В.В. - Метрологія, стандартизація і сертифікація. РОЗДІЛ III. Основи сертифікації.

ПРИМІТКА

Для отримання максимальної оцінки наведить посилання на Нормативні документи (далі НД):

  1. - назва НД (або сторінка сайту) для кожного пункту;
  2. - аналіз відповідності інформації, яка наведена на етикетці положенням НД;
  3. - посилання на НД (сайт) в мережі Internet.


Література

  1. Тарасова В.В. - Метрологія, стандартизація і сертифікація. Підручник затверджено МОН України (2006).pdfЗавантажити файл pdf (1.7 Mb)
  2. Саранча Г.А. - Метрологія, стандартизація, відповідність, акредитація та управління якістю .pdfЗавантажити файл pdf (36 Mb)

Повернутись на головну


ПРИКЛАД 1

ЕТИКЕТКА "ВОДА МОРШИНСЬКА"

Етикетка

Мал.1 Етикетка. 1- ДСТУ; 2- хімічний склад; 3- сертифікати якості та безпеки; 4- міра об"єму; 5- утилізація й знак УкрСЕПРО; 6- код виробника EAN13.

Увага! До кожного умовного знаку додавати повну назву й, обов"язково, посилання на джерело в мережі Internet (URL)
  1. ДСТУ 878–93 - НАЦІОНАЛЬНИЙ СТАНДАРТ УКРАЇНИ; ЗМІНА № 33; ДСТУ 878–93; ВОДИ МІНЕРАЛЬНІ ФАСОВАНІ; Технічні умови Посилання на Закон
  2. ХІМІЧНИЙ СКЛАД (самостійно навести Нормативнй Документ який регламентує діапазон зміни показників)
  3. ISO9001 - ДСТУ EN ISO 9001:2018 Системи управління якістю. Вимоги (EN ISO 9001:2015, IDT; ISO 9001:2015, IDT)
    ДСТУ EN ISO 9001:2018Посилання на Закон
    Сертифікація систем управління якістю ISO 9001:2015 (ДСТУ ISO 9001:2015)
  4. ISO22000 - ДСТУ ISO 22000:2007 Системи управління безпечністю харчових продуктів. Вимоги до будь-яких організацій харчового ланцюга (ІSО 22000:2005, IDТ)
    ДСТУ ISO 22000:2007 Посилання на Закон
    ISO 22000 (HACCP/ХАССП)Сертифікація систем управління безпечністю харчової продукції ISO 22000 (HACCP/ХАССП)
  5. Об"єм - вказано вірно (Відповідно обраній величині довірчої ймовірності, наприклад 95%, інтервал показує допустими межі відхолення об"єму);
  6. Правила утилізації товару. ДСТУ ISO 14024:2002 Екологічні марковання та декларації - Екологічне маркування типу I - Принципи та методи (ISO 14024:1999, IDT) Міністерство енергетики та захисту довкілля України. Посилання на Нормативні Документи
  7. Знак добровільної сертифікації. ДСТУ 3957-2000 Система сертифікації УкрСЕПРО. ДСТУ 3410-96. Система сертифікації УкрСЕПРО. Основні положення.
    Д Е К Р Е Т КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ. Про стандартизацію і сертифікацію
  8. 4820017000024 - штрих кодов ean-13. Код країни виробника 482 - Україна. Остання цифра "4" - контрольний розряд. Визначення штрихового коду EAN14
    Search for EAN, UPC, ISBN or product names Посилання на базу даних

ЕТИКЕТКА "ВОДА КРИВООЗЕРСЬКА"


(ПОМИЛКИ У ЦИФРАХ ВЕЛИЧИНИ ОБ"ЄМУ - ПУНКТ № 3)

Етикетка

Мал.2 Етикетка із не коректним позначенням міри об"єму рідини. 1- ISO; 2- хімічний склад; 3- міра об"єму; 4- код виробника EAN13.

Методичні рекомендації

Приклад позначення за правилами
Об"єм: 0,5 +/- 0,05 дм3

Міру об"єму не можливо визначити точно й записати одним числом. Вплив випадкової похобки на результати виміру не можливо уникнути. Тому будь-яку величину, визначену екпериментальним шляхом, можна записати із позначенням відповідного інтервалу при заданому рівні надійності (визначається довірчою ймовірністю, яка вказує скільки вимірів із сотні попадають в означений інтервал). Загально прийнятий рівень надійності результатів вимірювання в техниці за замовченням прийнято - 95%, його не вказують. Приводять міру та позначають інтервал якому належить означена міра нашого об"єкту.


ПРИКЛАД 2

Паста "Colgate"

Етикетка

Мал.2 Етикетка.

Етикетка
XDPE -https://www.ecoplasticproducts.org/about-recycling
We accept #2, #4, and #5 plastic. This includes #2 plastic bags, bubble wrap, #2 plastic bottles and containers, #4 bags, #5 containers, and miscellaneous bottle caps. All recyclables must be clean: No food or liquid residue! RINSE/DRY and remove lids from all plastic bottles and containers. Please separate #2 plastic bags, #2 plastic bottles, #4 plastic bags, #5 plastic containers, and bottle caps. We CANNOT take #1, #3, #6, and #7 plastic and anything that is NOT plastic.

Етикетка
Savewater

Етикетка
AMSPPR Official ( AMSPPR Official

Етикетка
How to Choose the Right Eco Friendly Packaging – Biodegradable vs. Compostable vs. Recyclable


Повернутись на головну